Mindfulness [Bilinçli Farkındalık] Nedir?

Günümüzde yoğun iş temposu, teknolojinin hızlı ilerleyişi ve sürekli olarak değişen bir dünya ile baş etmek oldukça zordur. Günlük yaşamımızdaki problemler nedeni ile stres seviyelerimiz artabilir ve bu nedenle zihinsel problemler yaşayabiliriz. Peki, stresi azaltmak için ne yapabiliriz? Tam da bu noktada meditasyonlar yardımımıza koşar. Özellikle de stresi azaltmak ve zihin sağlığımızı iyileştirmek adına mindfulness tekniklerini uygulayabilir, iç huzurumuzu yakalayabiliriz. Bu yazımızda sizlere mindfulness nedir, ne işe yarar gibi soruların cevaplarını detaylı bir şekilde aktaracağız.

Mindfulness Nedir?

Mindfulness Nedir?

Mindfulness, bilinçli farkındalık anlamına gelen bir meditasyon yöntemidir. Kişinin anlık olarak deneyimlerine odaklanması, duygularını ve düşüncelerini gözlemlemesi ve etrafında olan olaylara yargısız bir şekilde yaklaşması bir mindfulness örneğidir. Batı dünyasında oldukça popüler bir meditasyon türü olsa da köken olarak Budist öğretilerinden ortaya çıkmıştır.

Mindfulness Ne Demek?

Peki mindfulness ne demek? Mindfulness, zaman farkındalığı anlamına gelir. Blinçli farkındalık olarak da bilinir. Kişinin deneyimlediği mevcut zamanın farkında olması, gelecek veya geçmişe takılı kalmaması anlamına gelir. Kısacası, kişi mindfulness yaparken o ana odaklanır ve iç huzurunu odaklanır.

Mindfulness Nerede Çıktı?

Mindfulness tekniği, binlerce yıl öncesine dayanan bir geçmişe sahiptir. Budist öğretilerinde, mindfulness meditasyonu zihinsel uyanıklığı artırmak ve iç huzuru bulmak için kullanılır. Bu meditasyon tekniği, Batı dünyasında 1970’lerde yaygınlaşmış ve modern psikoloji ve tıp alanlarında da kabul görmüştür.

Mindfulness Faydaları Neler?

Mindfulness Egzersizleri

Mindfulness uygulamasını gerçekleştirmenin kişi üzerinden pek çok faydası vardır. Mindfulness faydaları ise şöyle:

  1. Stresin Azalması: Stres seviyelerini azaltmada etkilidir. Düzenli olarak mindfulness uygulayan kişiler, stresle daha iyi başa çıkma ve sakinleşme becerilerini geliştirirler.
  2. Duygusal Dengenin Artması: Duygusal dengeyi sağlamada yardımcı olur. Zihni sakinleştirir, duygusal reaktiviteyi azaltır ve duygusal zekayı artırır.
  3. Odaklanma ve Konsantrasyonun Geliştirilmesi: Zihinsel odaklanma ve konsantrasyonu artırmada etkilidir. Zihnin dağılmasını önler ve dikkati tek bir noktaya yönlendirme becerisini geliştirir.
  4. İlişkilerin İyileştirilmesi: İlişklilerde empati, anlayış ve bağlantıyı artırır. Diğer insanlarla daha derin ve farkındalıkla iletişim kurmaya yardımcı olur.
  5. Genel Refahın Artması: Genel refahı artırmada etkilidir. Daha fazla iç huzur, mutluluk ve memnuniyet sağlar.

Meditasyonlara ilginiz varsa Meditasyon teknikleri ile ilgili yazdığımız yazımızı okuyabilirsiniz.

Mindfulness Nasıl Yapılır?

Gelelim en önemli sorulardan biri olan mindfulness nasıl yapılır sorusunun cevabına. Öncelikle, mindfulness yaparken kendinizi gündelik olaylardan arındırın. Kendinize rahat bir ortam bulduktan sonra aşağıda yer alan teknikleri uygulayın.

  1. Sessiz bir ortamda rahat bir pozisyon alın.
  2. Derin nefes alıp vererek rahatlayın.
  3. Vücudunuzdaki hislere ve duyumlara odaklanın.
  4. Dikkatinizi nefes alıp vermeye yönlendirin.
  5. Zihninizi dağıtan düşüncelere veya duygulara sadece farkındalıkla bakın, onlara takılmadan geçip gidin.

Mindfulness Egzersizleri

Mindfulness faydaları neler

İç huzurunuzu bulmak ve stres seviyelerinizi azaltmak adına yapabileceğiniz pek çok mindfulness egzersizi vardır. Bu egzersizleri düzenli aralıklar ile yaparak kendinizi alıştırdıktan sonra hayata çok daha pozitif bakacağınızı göreceksiniz. Aynı zamanda, bilinçli farkındalık ile sadece bulunduğunuz ana odaklanacak ve yaptığınız her işte daha verimli olacaksınız. Yapabileceğiniz mindfulness egzersizleri arasında ise şunlar yer alıyor:

  1. Nefes Farkındalığı: Rahat bir pozisyonda oturun ve gözlerinizi kapatın. Dikkatinizi nefesinize odaklayın. Nefes alırken burnunuzdan gelen tüm hislere odaklanın. Dikkatinizi sadece nefese verin ve zihninizin dağılmasına izin vermeyin. Nefesinizi sakin ve derin bir şekilde takip edin.
  2. Beden Taraması: Sessiz bir ortamda uzanın veya oturun. Zihninizi vücudunuzdaki her bir hisse odaklayın. Başınızdan başlayarak, yavaşça aşağı doğru ilerleyin ve vücudunuzdaki her bir bölgeye dikkat edin. Vücudunuzun nasıl hissettiğini, gerilim veya rahatlama olduğunu fark edin.
  3. Farkındalık Yürüyüşü: Yavaş bir tempoda yürümeye başlayın ve adımlarınıza dikkat edin. Ayaklarınızın yere temasını, vücudunuzun hareketini ve nefes alıp verişinizi fark edin. Yürüdüğünüz çevreye dikkat edin, etrafınızdaki sesleri ve kokuları fark edin. Zihninizi sadece yürümeye odaklayın.
  4. Duyusal Farkındalık: Bir nesne seçin ve dikkatinizi sadece o nesneye odaklayın. Nesnenin dokusunu, rengini, şeklini ve ağırlığını fark edin. Nesneyi elinize alın ve dokunma hissini fark edin. Gözlerinizi kapatarak nesnenin kokusunu ve belki de tadını fark edin. Bu egzersiz, duyularınızı daha fazla farkında olmanızı sağlar.
  5. Duygu Gözlemi: Oturun ve içsel duygusal durumunuzu gözlemlemeye başlayın. Hangi duyguların ortaya çıktığını fark edin, ancak bu duygulara takılmadan sadece gözlemleyin. Duyguları etiketlemeyin veya yargılamayın, sadece onları geçerli olarak kabul edin. Duyguların gelip geçtiğini fark edin ve iç huzuru koruyun.

Yukarıda yer alan mindfulness uygulamaları ile zaman içerisinde çok daha sağlıklı bir zihne sahip olacaksınız.

Yorum yapın